ENF – תדר הרשת החשמלית (בלוג)

מהו ENF (Electric Network Frequency)?   ENF (תדר הרשת החשמלית) הוא תדר הזרם החלופי (AC) הנמצא ברשתות החשמל, והוא משתנה […]

מהו ENF (Electric Network Frequency)?

 

ENF (תדר הרשת החשמלית) הוא תדר הזרם החלופי (AC) הנמצא ברשתות החשמל, והוא משתנה קלות לאורך זמן בשל תנודות בעומס החשמל במדינה מסוימת. ברוב המדינות, תדר זה הוא 50 הרץ (Hz) או 60 הרץ, אך השינויים הקטנים בו נרשמים וניתנים להשוואה להקלטות אודיו.

האם בכל הקלטה קיים אות ENF?

 
לא בהכרח. אות ENF נוצר על ידי תנודות קלות בתדר רשת החשמל, והוא יכול להיקלט בהקלטה רק כאשר המכשיר המקליט מושפע פיזית משדה אלקטרומגנטי שמקורו ברשת החשמל. הקלטות שבוצעו בטלפונים ניידים, טאבלטים או מכשירי הקלטה ניידים שאינם מחוברים לשקע חשמלי – עשויות שלא להכיל כלל אות ENF. לכן, היעדר אות ENF אינו מעיד בהכרח על זיוף או בעיה בהקלטה, אלא ייתכן פשוט שמדובר במכשיר שלא היה מחובר למתח בזמן ההקלטה.
 
 

השימוש הפורנזי ב-ENF

 
בניתוח פורנזי של הקלטות אודיו, ניתן להשוות את דפוסי ה-ENF שנמצאים בהקלטה מול נתוני ENF מתועדים של רשת החשמל באותה תקופה. אם יש התאמה, ניתן לקבוע שההקלטה אכן הוקלטה באותו זמן ובאותה מדינה. אם אין התאמה – ייתכן שההקלטה נערכה, הוזזה בזמן, או שהיא מזויפת לחלוטין.
 

הבעיה בישראל: אין גישה ציבורית לנתוני ENF

 
במדינות רבות, כגון ארה"ב, גרמניה ובריטניה, קיימות מערכות רישום רשמיות של דפוסי ה-ENF, והמידע הזה זמין למוסדות חקירה, מעבדות פורנזיות ואוניברסיטאות.
בישראל, לעומת זאת, אין גישה ציבורית למידע זה. חברת החשמל אינה מפרסמת או מתעדת את נתוני ה-ENF בצורה זמינה לחוקרי פורנזיקה או למוסדות אקדמיים.
 

למה זה בעייתי?

 
1. מניעת אימות הקלטות בבתי משפט – ללא מאגר נתוני ENF, אין אפשרות לבצע השוואה ולקבוע אם הקלטה מסוימת הוקלטה בתאריך הנטען.
 
 
2. פגיעה במחקר פורנזי – חוקרי פורנזיקה באקדמיה ובתעשייה לא יכולים לבדוק ולפתח כלים מתקדמים לאימות הקלטות.
 
 
3. חשש לטעויות בזיהוי זיופים – בהיעדר נתוני ENF, תוקפים יכולים לזייף הקלטות מבלי שניתן יהיה לבדוק אותן בשיטה זו.
 
 
 

מה צריך לקרות?

 
כדי שישראל תוכל להשתמש ב-ENF למטרות פורנזיות, יש שלושה צעדים חשובים:
 
1. חברת החשמל צריכה לתעד את דפוסי ה-ENF באופן רציף ולשמור אותם במאגר נתונים מסודר.
 
 
2. המאגר צריך להיות נגיש לחוקרים פורנזיים מוסמכים – לפחות עבור רשויות אכיפת החוק, מעבדות פורנזיות מוכרות, ואוניברסיטאות שעוסקות במחקר פורנזי.
 
 
3. חקיקה או רגולציה שתאפשר שימוש ב-ENF כראיה פורנזית בבתי המשפט בישראל.
 
 
 

סיכום

 
ENF הוא כלי חזק במיוחד לזיהוי זיופים והוכחת אותנטיות של הקלטות. בעוד שבמדינות רבות הוא משמש ככלי פורנזי מבוסס, בישראל חוסר התיעוד והזמינות של נתוני ה-ENF מונע מהתחום הזה להתקדם.
אם חברת החשמל תתחיל לתעד ולשתף את המידע, ניתן יהיה להתקדם משמעותית בזיהוי זיופי קול, תארוך הקלטות, ושימוש באודיו כראיה משפטית מהימנה.
 
 

Tom Scott -The hidden background noise thatt can catch criminals -ENF

פרשת רצח ראשון (בלוג)

המשפט הפורנזי הראשון שהשתמש באודיו לפיענוח תיק פלילי: סיפור המהפכה   הקדמה  כבר מאז הומצאו מכשירי ההקלטה, היכולת להשתמש באודיו

קרא עוד »

ניתוח שמע ירי (בלוג)

כיצד ניתוח אקוסטי פורנזי חשף את מקור הירי וסוג הנשק במקרה הירי בעיתונאית  מבוא: המדע שמאחורי חשיפת האמת באודיו פורנזיקה חקירות

קרא עוד »

אודיו פורנזיקה (בלוג)

  אודיו פורנזיקה: המדע שמאחורי הצלילים המשפטיים  בעידן שבו טכנולוגיות הקלטה ועריכת סאונד הופכות לנגישות מאי פעם, הצורך ביכולת לאמת

קרא עוד »
Scroll to Top